C.R.T.A. - Crtanje = ritam + ton + asocijacija

C.R.T.A.
Crtanje = ritam + ton + asocijacija


„Ono što vidimo nije ono što vidimo, nego ono što jesmo.“
Fernando Pessoa


Primarni segmenti crteža koje prepoznajemo u toku njegova nastajanja su, upravo ovim prirodnim redom – ritam linije, ton plohe i asocijacija. Oni nas upućuju na formalni jezik likovne i vizualne kulture koji neprestano koristimo u stvaralačkom nemiru. Ta dimenzija jezika podsjeća nas da  likovno stvaralaštvo njegujemo iz vječite potrebe da propitujemo i na propitano odgovaramo...

Crtež je eksperiment... a „eksperimentirati znači živjeti u svijetu kao otvorenom procesu, projektu i trenutku.“ Crtež je stoga zapis, kronika razvoja misli, prikazba osobne „slike zbilje“, a najčešče i naša primarna putanja u potrazi za odgovorima.

˜
Mlade umjetnice Jelena Bando, Melinda Šefčić i Vanja Trobić, 2010. godine tokom studija na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, pokrenule su zanimljiv projekt pod nazivom C.R.T.A. Projekt je zamišljen kao cjelodnevna eksperimentalna radionica crtanja putem koje će sudionici – studenti različitih usmjerenja i godina studija – druženjem i su-djelovanjem s kolegama steći iskustvo i nova poznanstva, te prezentirati svoj rad. Po završetku studija, projekt su odlučile povući iz okrilja Akademije te ga prezentirati široj publici i aktivirati širi krug umjetnika mlađe generacije.

Crtež kao medij odabran je iz više razloga, ali ponajviše zato što crtaće tehnike dopuštaju veliku širinu kretanja i rada u tako kratkom radnom vremenu. Također, crtež vrlo jasno izražava stvaralački temperament autora, pa će stoga sklonosti i različitosti pristupa biti poželjno prepoznatljive. Neovisno o formatu i tehnici kojom će raditi, umjetnici će u toku dana realizirati crteže koje će izložiti na prigodnoj izložbi.